lunes, 10 de enero de 2011

Sabies que...

EL TREN PINXO

Potser, quan sentiu el nom de Banyoles, us ve al cap una canço d'un tren, el més bonic que hi havia, que us va ensenyar a l'escola.
Doncs heu de saber que aquest tren va existir i va enllaçar Banyoles amb Girona, Palamós i Flaça gairebé durant trenta anys (lamentablement el projecte de fer-lo arribar fins a Olot no va propserar): des del 16 de març de 1928 fins al 1956. El nom oficial era tramvia de Girona a Banyoles i era un ramal del tramvia del Baix Empordà. El recorregut era d'uns 16 quilòmetres fins a Sarrià i la velocitat d'uns 20Km/h; tot i que avui pugui semblar poca cosa, va ser molt important per la mobilitat dels ciutadans i les mercaderies.
El tren va funcionar primer amb automotors de bugies alemanys KruPP, però van durar pocs dies i van ser canviades per locomotores de capor; el 1935 es van substituir per locomotores dièsel fabircades a MSM del Poblenou de Barcelona, sota llicència Gmeinder.
L'estació de Banyoles era al costat de la fàbrica Gimferrer Les Saques, també n'hi havia a Cornellà del Terri, Sarrià i Pont Major i hi havia baixadors a la República de Riudellots de la Creu, Palol de Revardit, la Banyeta, Borgonyà i Mata. Queden pocs rastres tangibles de l'existència d'aquest tren: un és justament el baixador de Mata, un petit edifici que podreu veure fàcilment a peu de carretera quan travesseu aquest indret i que en un futur esdevindrà un museu sobre el tren Pinxo. L'altra prova- intangible, aquesta- de l'existència del tren és la cançó que n'explica les seves mancances i facècies i que, amb totes les seves variant, ha esdevingut popular a tot el país. I diu així:

El tren pinxo de Banyoles
és el més bonic que hi ha,
fet de llaunes i cassoles
i barrets de capellà.
Trala lara lala, i barrets de capellà.

Quan se'n puja una pujada
ja s'atura a mig camí:
dóna temps al maquinista
d'anar a beure un got de vi.
Trala lara lala, d'anar a beure un got de vi.

Els vagons són de primera,
ben cosits i apedaçats.
Ningú viatja de tercera,
ni pagesos ni soldats.
Trala lara lala, ni pagesos ni soldats.

Esperxa't per Banyoles

No hay comentarios:

Publicar un comentario