lunes, 10 de enero de 2011

Morgat, Morgat vés-te'n a casa o seràs negat

Fa anys i panys, on ara hi ha l'estany, un bon pagès hi teia les terres, que cultivava cada dia de sol a sol. Aquest home es deia Morgat i vivia al casalot que hi ha a la riba nord-oest de l'estany. Un bon matí, mentre en Morgat cultivava la terra amb els bous i l'arada, va sentir un rebombori molt gran, com si el cel s'hagués de partir. En Morgat, que no esperava pas pluja, aquell dia, va quedar més sorprès quan, de sobte, una veu que no venia d'enlloc, li va dir:
- Morgat, Morgat, agafa la llaura i vés sota teulats.
I ara!, es va dir. Què devien ser aquelles advertències? D'on sortien aquelles veus? Però en Morgat era treballador de mena i, com que encara li quedava un bon tros per llaurar, es va tirar aquelles pors a l'esquena i va continuar fent feina.
Al cap de ben poc, però, es va tornar a repetir aquell soroll estrepitós, i altra vegada, una veu severa vinguda del més enllà, va advertir el bon home: 
-Morgat, Morgat, agafa els bous i vés-te'n a casa! 
Falòrnies- va provar de convèncer-se el pagès, que no estava avesat a fenòmens extranys. I, amb una mica de cangueli, va arribar els bous perquè continuessin llauran. Però quan havia avançat només un parell o tres de metres es va tornar a repetir el terrabastall i la veu no va tardar a amonestar-lo: 

- Morgat, Morgat, vés-t'en a casa o seràs negat. 
Aquest cop en Morgat sí que va veure clar que anava de veres. Així que, sense temps ni tan sols d'aviar els bous cap a l'estable, es va arrancar a corre com un esperitat. Quan ja era a punt d'arribar a casa, va girar-se cap als seus camps i va veure com les aigües els engolien de cop, convertint tota aquella esplanada en un gran estany. Content d'haver salvat la pell i resignat d'haver perdut la collita, en Morgat acabava d'assistir al naixement de l'estany de Banyoles. 

Actualment prop de l'estany, a la zona de Porqueres, trobem la masia que apareix a la fotografia i on es diu que hi viva en Morgat.








Esperxa't per Banyoles

No hay comentarios:

Publicar un comentario